Om enrico

Erik Berglund utanför enrico-caffè:s espressobar i Gamla Råsunda

Livet är för kort för att dricka dåligt kaffe!

Erik Berglund var sällan nöjd med den espresso han serverades och valde därför att lämna telekombranschen för att i stället själv ge sig in i smakernas värld. Han begav sig till Sydamerika och Italien på jakt efter en bra espresso. Det blev grunden till det egna märket enrico-caffè som med sina blandningar representerar riktig italiensk espressotradition i Sverige.

Det var ett litet familjerosteri i norra Italien som till slut blev Erik Berglunds samarbetspartner. Då hade han letat över hela Central- och Sydamerika utan att hitta ett rosteri som höll måttet. Erik har med andra ord höga ambitioner för den espressotradition som hans firma enrico-caffè sprider på den svenska marknaden.

Jag var helt enkelt trött på att så sällan bli serverad gott kaffe, trots att vi svenskar gör allt rätt blir det ofta fel. Vi har dyra maskiner och gör noggranna justeringar av kvarnen, men det är förgäves när kaffekvaliteten brister.

Med en sambo från Venezuela vet Erik hur gott kaffe ska smaka, och hur man utan dyra maskiner eller ”rätt” teknik ändå kan lyckas. Rostningen var det som den svenska marknaden saknade. Så när rätt tillfälle dök upp kompletterade Erik sin känsla med en anrik italiensk kaffeutbildning och gav sig ut på jakt efter den perfekta espressorostningen.

Jag vill stå bakom min produkt till 100 procent så för mig var det viktigt att ha full kontroll och spårbarhet. Jag vill veta vem som odlar kaffet och jag bestämmer hur bönorna ska rostas.

Men det stora intresset har inte bara gjort enrico-caffè till ett framgångsrikt företag på den svenska marknaden. Erik Berglund har nämligen en bred karriär. Han är bland annat domare i den italienska tävlingen World Coffee Tasting och ”kaffelärare” på Stockholms Internationella Restaurangskola. Erik är dessutom den enda svensk som erhållit en masterutbildning i kaffe.

Jag älskar espresso, det här är min passion! Livet är för kort för att dricka dåligt kaffe.